Here, zege deze wijn-spijs, amen.

Here, zege deze wijn-spijs, amen.

Merlotgenoten > Persoonlijk Blog > Here, zege deze wijn-spijs, amen.

Here, zege deze wijn-spijs, amen.

https://www.merlotgenoten.nl/wijn-spijs/

Iedereen zoekt toch de juiste balans in zijn of haar leven? Geloof, hoop en liefde? Mensen vinden heil in religie, troost in muziek, liefde in partnerschap. Allemaal zoeken we naar de balans. Het juiste evenwicht tussen drukte en rust. Lusten en lasten.


Waarom zou je dat niet meenemen naar de eettafel of de keuken? In de pan en naast de pan. Wijn en spijs is mijn religie. Eten en drinken! Een primaire levensbehoefte. Bij mij ook secundair, ik blijf niet alleen leven; ik word er ook nog eens gelukkig van. Tertiair, met wijn verdien ik mijn brood.

En Jezus nam een brood, sprak het dankgebed uit, brak het brood, deelde het uit en zei: “Schenk eens een wijntje in..

Gij zult niet perse wit bij vis schenken en rood bij vlees. Die regel is net zo oud als de weg naar Kralingen. Eigenlijk zijn er geen regels, geen Tien Geboden in het paren van wijn en spijs. Wel kun je rekening houden met een paar zaken. Het draait allemaal om de juiste balans.

Wanneer een gerecht wat zuurder is, zoals bijvoorbeeld geitenkaas, zoek er dan een wijn bij met een wat hogere zuurgraad. Een Nieuw Zeelandse sauvignon blanc is hier bijvoorbeeld goddelijk bij. Of een mineraal, frisse verdejo uit Rueda. Maar je kunt ook eens een fruitige pinot noir proberen.

Eet je een gerookte zalm? Ga dan voor een wat vettere, rokerige wijn. Houtgelagerde chardonnay is hierbij echt een aanrader. Pittig stukkie worst in de pan? Wat dacht je van een pittig staaltje shiraz uit Australië? Of durf je een volle, pittige viognier hierbij aan? Ikke wel hoor, ik bennie bang. Maar zo zie je dat het gerecht eigenlijk dezelfde eigenschappen moet hebben als dat de wijn heeft. Ze gaan samen als Ronnie Flex en Lil’Kleine. Bassie en Adriaan.

Wijn-spijs: Zware kost, zware jongens

Denk ook aan de ‘zwaarte’ van het gerecht, niet in kilo’s, maar in smaak. Heb je een lichte pinot grigio? Zet deze niet naast een kabeljauw met pittige mosterd-peterseliekorst. Die krijgen ruzie en de wijn verliest. De kabeljauw is prima, maar vergezelt door wat zout, peper en limoen. Juist een dikke koeienkont op de BBQ liggen? Een rokerige, volle, zware wijn zal ‘m goed doen. Wit, rood, rosé, dat maakt dus niet uit. Als de karakters maar overeen komen. Maak er een goed huwelijk van.

Opposites attract. Ja, dat ook. Dadels met spek.. Om je vingers, bijna onderarmen, bij af te likken zo lekker. Zoet met zout. Ook dat is een fijne combinatie. Foie gras met Sauternes is bijvoorbeeld een klassiekertje. Als die gans geleden heeft, zet er dan in ieder geval een goed glas wijn naast, for gods’ sake!

Weet je wat je moet doen? Durven, ontdekken en doen. Wijlen Ceasar zei ook al zoiets: “vino, vidi, vici.”


Meer lezen over fijne wijnmomenten? Check dan deze blogs:

Posted By

Alicia Berg van den