Vegan wijn, bio of duurzaam? Proost bewust!

Vegan wijn, bio of duurzaam? Proost bewust!

Merlotgenoten > Gastblog > Vegan wijn, bio of duurzaam? Proost bewust!

Vegan wijn, bio of duurzaam? Proost bewust!

https://www.merlotgenoten.nl/vegan-bio-of-duurzame-wijn-proost-bewust/

Gastblog voor: www.bieniekookt.nl

Lange werkdag gehad? Schop de schoenen uit, voetjes in de lucht en ontkurk de vegan wijn. Maar wat drink je eigenlijk? We genieten allemaal wel eens van een glas wijn, rood, wit, rosé of ben jij toch meer van de bubbels? Het maakt niet uit welke wijn je lekker vindt, elke variant is er in een biologische, biodynamische of veganistische stijl. Maar wat is nou het verschil? En bestaat dat dan, vegan wijn? Een kleine uitleg, gevolgd door sappige wijntips.

Weet wat je drinkt, proost bewust! 

Steeds meer wijnboeren en -makers werken biologisch, wel zo milieubewust!

Dit houdt in dat de druiven op biologische wijze geteeld zijn, maar ook dat de vinificatie, het maakproces, op een biologische wijze gebeurt. Dus er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest, maar van dierlijke uitwerpselen bijvoorbeeld. Er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van chemicaliën, er is aandacht voor het milieu en er wordt minder sulfiet toegevoegd aan de wijn. Biologisch is hetzelfde als organisch, oftewel organic. 

Als we nog een stapje verder gaan, komen we bij de biodynamische wijn.

Er zijn prachtige exemplaren van, zoals de peperdure Bourgogne van Romanée-Conti. Naast dat er veel overeenkomsten zijn met de biologische broer, zoals de afwezigheid van chemische stoffen, zit het verschil ‘m in het gebruik van de elementen. Lucht, water, aarde en vuur.

Zo hangt de oogst van de druiven af van de stand van de zon en de maan. Ook wordt er rekening gehouden met Moeder Aarde, de wijngaarden en haar grond mag niet uitgeput worden en mag alleen biologisch gevoed zijn. Het keurmerk voor deze wijn heet ‘Demeter’, vernoemd naar de Griekse godin van de landbouw en gewassen. Beetje zweverig? Maybe, maar daar proef je niets van. Er zijn heel lekkere biodynamische wijnen. Probeer maar! 

Niet persé bio of biodynamisch, maar wel duurzame wijn?

Dat kan ook! Deze wijnhuizen werken milieu verantwoord, ze recyclen bijvoorbeeld het afval en gebruiken dat weer in de gaard. Of ze besparen zo veel mogelijk drinkwater door regenwater te gebruiken. Ook wordt de CO2 uitstoot in de gaten gehouden, door bijvoorbeeld zelf in stroom te voorzien met zonnecellen of door verpakkingen lichter te maken zodat het minder brandstof kost tijdens het vervoer. Klinkt harstikke bewust, toch? 

Vegan wijn! Maar hoe kan een wijn nou vegetarisch of zelfs veganistisch zijn?

Het is vlees, noch vis. Maar om een wijn te maken worden wél dierlijke producten gebruikt. Zo wordt de wijn geklaard, oftewel helder gemaakt door de laatste onzuiverheden te verwijderen, met eiwit, gelatine of met vislijm, iets dat gewonnen wordt uit de zwemblazen van vissen. Dat wist je niet, hè?

Caseïne is dan wel weer geschikt voor vegetariërs, maar niet voor veganisten, het is een eiwit gewonnen uit melk. Een vegan alternatief voor het klaren is bentoniet, een kleisoort. Dat wordt veel gebruikt, hoor. Het staat altijd op de fles wanneer een wijn veganistisch is, vraag er eens naar wanneer je uiteten gaat! 

Niet lullen, maar proeven! Genoeg over de wijnen gekletst, maar wat doen deze bijzondere methodes nu met de smaak van de wijn? Niets! De bio of vegan wijn is niet beter of slechter, enkel bewuster. Proef zelf eens een van deze toppers, proost! 

Bio | Lekker bio bubbelen doe je met deze frisfruitige Cava: Valldolina, Chardonnay-Macabeo-Xarello, Spanje van de Wijnbeurs 

Biodynamisch | Deze volle, kruidige witte wijn is gemaakt van de Pecorino druif: Civitas, Pecorino, Italië van Biodynamischewijn.nl 

Duurzaam | Een écht geurige, crispy en dorstlessende Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland: Yealands, Sauvignon Blanc, Nieuw Zeeland van de Gall&Gall 

Vegan | Deze zwoele rode Spanjaard is lekker tot de laatse drup, no animals were harmed: Ego Bodegas Goru El Tinto, Monastrell, Spanje van Grapedistict 

Tip van de dag | Check de wijnen van Neleman, bio, vegan én duurzaam. De ‘Just F*cking Good Wine’ is dan ook erg f*cking lekker! 

Wil jij meer fijne wijn artikelen lezen? Check dan ook deze blogs:

Posted By

Alicia Berg van den