Pot-verdejo nog ‘an toe, zeg!

Pot-verdejo nog ‘an toe, zeg!

Merlotgenoten > Persoonlijk Blog > Pot-verdejo nog ‘an toe, zeg!

Pot-verdejo nog ‘an toe, zeg!

https://www.merlotgenoten.nl/pot-verdejo/

Wanneer er iets te vieren valt, wanneer er iets te verdrinken valt of wanneer een doodgewone donderdag zich voordoet.

Wijn is fijn. Het is een gevoel. Een beleving. Verdejo, chardonnay, malvasia, merlot of tempranillo. Het is een omhelzing die je soms zo hard nodig hebt, de lijm tussen twee vriendinnen of het onderwerp van gesprek aan een Bourgondisch volle eettafel bij pa en ma.


Schenk een super funky fresh verdejo in het glas, nadat je hard gebuffeld hebt op een muf kantoor, je voelt je weer als herboren. Potverdejo nog ‘an toe, wat doet dat eens mens soms goed. Verdejo.. een glaasje geluk!

Geuren en kleuren

De geur van een stuivende Sauvignon Blanc, terwijl ik zonnebadend de Linda lees in mijn raamkozijn; alsof ik tussen de passiebloemen lig te kroelen. Na een lange zeurende dag de voetjes omhoog kunnen doen, met een stinkende Pinot Noir in de hand; eigenlijk dezelfde geur als die desbetreffende voetjes.

Wijn is net zo complex als ons brein, wijn heeft de geur van bananen, abrikozen of drop. Het ruikt naar een natgeregend herfstbos of zelfs paardenzweet. Soms is het alsof je een blok pure chocolade op je tong laat smelten..  Uiteraard valt er van alles te leren over het terroir, de vinificatie en de appellaties. Laat je niet gek maken door ingewikkelde termen, onleesbare etiketten en moeilijke boeken. Leren erover is heel leuk, maar wijn, dat proef je eigenlijk met je hart.

Waar was jij toen?

Het gebeurt vaak dat je nog weet wat je aanhad toen je op je eerste date was. Of waar je was toen de Twin Towers tegen de grond gingen. Je herinnert je vast nog wat je at op de bruiloft van die ene collega. Of hoe het rook in het fietsenhok van de basisschool?

Onze hersenen registreren alles wat de zintuigen opmerken, ook al gaat dat vaak onbewust. Bij mij lokt geur en smaak emoties uit. Ik weet nog welke wijn ik waar, wanneer en met wie dronk. En wat mijn gemoedstoestand op dat moment was. Een glas wijn, is niet zomaar een glas wijn. Het is herinnering.  

Veelzijdig Verdejo

Verdejo is fris, je ruikt citrus en de knisper van een heerlijk briesje in Spanje. Met verdejo is het altijd zomer. Afgelopen jaar dronk ik Belondrade Verdejo in de haven van Alicante, ik dronk Silga Rueda op het strand van Menorca, Marqués de Cáceres bij mijn ouders in de tuin en Ramon Bilbao Rueda met een vriendin op een terras in Utrecht. Ik maak graag wijnrinneringen.

Wijn momenten. Mijn momenten.

De Verdejo is veelzijdig, geschikt voor elk moment. Van fris met een bittertje, tot hout gelagerd met vanille en een likje boter toe. Witte bloemen, balsamico. Van zomer, tot winter, van strand tot open haard. Make memories. Wat ga jij nu als eerste ontkurken, waar en met wie? Proefze!

SALUD!


Wil jij meer leren over wijn en over proeven? Want oh oh, wat is het die wereld ontzettend interessant! Hier zijn wat boekentips van mij, voor jou:


WIL JIJ MEER FIJNE WIJN ARTIKELEN LEZEN? CHECK DAN OOK DEZE BLOGS:

Posted By

Alicia Berg van den