Het is mij (een) genoeg(en)

Het is mij (een) genoeg(en)

Merlotgenoten > Persoonlijk Blog > Het is mij (een) genoeg(en)

Het is mij (een) genoeg(en)

https://www.merlotgenoten.nl/het-is-mij-een-genoegen/

Wanneer is genoeg genoeg? Dat heb ik mij in mijn jonge leven al meerdere keren moeten afvragen. Wanneer breek je? Hoe ver moet het gaan voordat je niet meer op kunt staan? Verdriet en geluk liggen zo dicht bij elkaar, dat tranen soms ook niet meer weten welke emotie zij vertegenwoordigen.

Aan de buitenkant kun je niet zien wat er aan de binnenkant gebeurt, bij mensen niet, bij boeken  niet, bij wijn niet. Een glimlach kan een historie aan verdriet verhullen. Een kaft voorspelt geen happy end. Een etiket kan de geur niet vatten. Vaak ben ik blij, vaak positief. Maar soms neemt de ervaring aan ongeluk de overhand. En dan? Vechten of vluchten? Vecht. Zing, huil, bid, lach, wijn en bewonder.

Naast me staat een Monastrell uit Spanje. Een druif die rijpe, donker rode wijn aflevert. Kers, kruiden, jam. Alcohol percentage mag er ook best zijn, veel gezonnebaad heeft ie. Melancholische wijn voor een dito dag. Hier in de lobby van het hotel waar ik zit komen mensen binnen in galajurken en rokkostuums, lachende gezichten en meisjes op te hoge hakken. Er zijn er twee getrouwd vandaag. Kun je dat beloven aan elkaar? Eeuwige trouw? Is genoeg nooit genoeg? Je raakt verzadigd. Wanneer je eet raak je vol. Overal waar “te” voor staat is niet goed, dat heeft jouw oma vast ook eens gezegd.

Het valt mij op dat de mens vrij kwetsbaar, doch veerkrachtig is. Wijn heeft daar ook wel iets van weg, je kunt het negeren in de kelder, jarenlang, waarna deze je beloont met een dansend palet op de tong. Geef iemand, geef wijn, wat het nodig heeft. Bloemen gaan ook niet in de bloei als je ze in de kelder zet. Wijn floreert niet in de zon. Benny Nijman zong over een knuppel die maar niet wist hoe. Vecht, tot je weet hoe. Proef, tot je weet hoe.

Zoals ik van wijn houd, houd ik van mijn man. Genoeg is nooit genoeg. Het blijft verrassen, hij blijft verrassen. Geen wijn of geen dag is hetzelfde. Vergeef de wijn wanneer hij kurk heeft, de volgende keer zal hij weer spectaculair zijn. Vergeet niet dat de wijn een lange weg heeft afgelegd voordat je deze aan je lippen zetten kon, vergeet niet dat jouw partner een lange weg heeft bewandeld voordat hij aan jouw lippen hing. Geschiedenis doet ertoe, bij wijn, bij mensen.

Omdat ik wil weten hoe, omdat ik wil proeven. Zingen, huilen, bidden en wijnen. Is genoeg nooit genoeg.

Posted By

Alicia Berg van den