Nectar en Ambrozijn
Van jongs af aan namen mijn ouders mij mee naar “de Griek” op de Langendijk. Gek op de moussaka en gek op de lieve obers die mij snoepjes voerden. Mykonos was te gek! Nu, 30 jaar later, ben ik nog steeds gek op moussaka en gek op lieve obers die mij wijntjes schenken. En het vernieuwde, verbouwde Mykonos is nog steeds te gek! Naast de overheerlijke ovenschotel heb ik al meerdere gerechten van de kaart geproefd, stuk voor stuk even goed. Of je nu zin hebt in een traditionele gyros schotel, toe bent aan een 3-gangenmenu of gerechtjes van de kaart wilt delen ‘pikilia dipli’, Oristeis duikt meteen zijn wijnkelder in om de beste wijn te combineren. De goden in het oude Griekenland werden sterk van nectar en ambrozijn. Wij van Tzatziki en Assyrtiko. Laat je een avond in de watten leggen bij Mykonos, goddelijk! Wijn-Spijs Tips: Muses Estate, 9 Muses Wit Thivaikos, 2016, 12% Gemaakt van Griekenlands meest bekende druif, Assyrtiko, geblend met Trebbiano en Sauvignon Blanc. Ik ruik Santorini, daar waar ik zoveel Griekse wijnen mocht proeven. Daar waar de Assyrtiko vaak erg mineralig is, door de vulkanische ondergrond. Hier in de Vallei van de Muses, vlakbij Athene, kan deze druif vollere en meer fruitige wijnen opleveren. Vers fruit, zoals peer of rode sappige appeltjes ruik ik en een tikje anijs. De eerste slok veel citrus, groen grassig en vegetaal door de Trebianno en Sauvignon Blanc. De Italiaan en Fransman geven de voorzet. Knisperend fris, mineralig en een vollere body door onze Griekse held, deze kopt ‘m in. Score! Lekker bij: Psita Laxanika, gegrilde groenten, zoals paprika en venkel met een dressing van yoghurt, limoen en dille Muses Winery, 9 Muses Rood Central Greece, 2017, 13% Zo zonde is het, dat wij Frankrijk als het beste wijnland van Europa zien. Er zijn zoveel onontdekte wijnen, er is zoveel meer te proeven. Wees niet bang voor nieuwe wijnen, voor Griekse wijnen. Ook al klinken de druiven niet bekend en kunnen we het etiket niet lezen. De wijnen kunnen we zeker drinken. En hoe! Dit trio van cabernet sauvignon, merlot en syrah zou je misschien eerder in Frankrijk verwachten, maar deze blend komt toch zeker uit midden Griekenland. Het ruikt naar cassis, wat rokerig en geparfumeerd zelfs. De smaak is fluweelzacht, de tannines vliegen je niet om de oren. Wel een lekkere spicy-ness, peperig, maar de afdronk is zacht. De perfecte wijn om een mals stukje vlees bij te eten. De perfecte wijn om een avond bij Mykonos te genieten. Lekker bij: Arni Kritharotto, langzaam gegaard lamsvlees met manestra(Griekse pasta) in tomatensaus.
0 Comments
|
Archives |