Sardinië
Het stikt er van de muggen, je neus vervelt en het water uit te kraan ruikt naar zwembad. Zomervakantie. Iedereen gaat nog. En wij zijn net terug. Van twee weken genieten van het leven. Dus heb ik me voorgenomen om daar nooit meer weg te gaan. Zon, zee, strand. Reptielen en vlinders in de achtertuin. Gedroogde hammen en duizenden pastasoorten. Schappen vol vermentino in de supermarkt. Wijn, overal wijn. Ja, natuurlijk moesten we wel weer richting huis, het eiland hebben we achter gelaten. Enkel dat genieten van het leven. Dat hebben we meegenomen. In een glas. Achterstevoren-ondersteboven Vermentino is de lokale druif in de streek Olbia, wanneer je een glas witte wijn bestelt, en dat deden wij nogal eens, dan krijg je vermentino geserveerd. We hebben ze geproefd in allerlei soorten en maten. Wijnhuizen, wijnbarren en supermarkt. Strak droog, vol fruitig. Nuchter, iets minder nuchter. Ook al drink je het achterstevoren-ondersteboven, altijd die kleine ‘oempf’ in de afdronk. Pittig, kruidig, notig. Als je een overrijpe perzik eet of beter nog, een mango, dat suikertje wat dan achter in je keel kriebelt.. Dat is de ‘oempf’ van de vermentino. Geen kriebeltje waaraan je wilt krabben, zo eentje die stiekem zeer aangenaam voelt. Ze noemen Olbia ook wel ‘de gelukkige stad’, vanuit het Grieks geloof ik. Maar ook met een onvoldoende voor de klassieke talen zul je de vertaling begrijpen, met je hart en met je smaakpapillen. Geniet, maar zonder mate We huurden mountainbikes, in de zinderende hitte waren we op zoek naar strand, zee en verkoeling. Na een stuk doodsangsten uitgestaan te hebben op de snelweg, reden we onverharde wegen op. Daar waar honden liggen te waken voor de poorten, daar waar je bang bent een stuk scheenbeen kwijt te raken. Verdorde struiken en oververhitte koeien langs de weg. Sjezend van de paden af naar beneden, waar we bootjes vonden in een verlaten haven. Maar geen strand, geen zand. Terug de snelweg op, waar een verkoelend winkelcentrum ons wat ademruimte geeft. Sardijnen die vriendelijk de weg wijzen, allemaal een andere kant op. En nog steeds genieten we. Heuvel op, wegenkaart uitgevouwen, heuvel weer af. Ja. Daar! Aan het einde van een grindpad staat een bordje met de afbeelding van golfjes en een cocktail. Als we de fiets parkeren aan het einde van een zandweg, zien we het grote azuurblauwe genot opdoemen van achter de duinen. En daar, heel in de verte, staat een strandtentje. Geen mens op het strand. Hebben wij het paradijs gevonden? Met de slippers in de hand lopen we langs de branding, richting het hutje in het zand. Wanneer de gebruinde barman onze vino bianco vermentino inschenkt, weten we het zeker, hier gaan we nooit meer weg. Sardinië zit voor altijd in ons glas.. Eh, hart.
0 Comments
Moody Blues
Met lood in m’n sloffen schuifel ik m’n slaapkamer uit, zelfs de hond slaapt nog. Dan douchen met de ogen nog dicht, aankleden met een half oog open: ik maak me klaar voor een drukke dag. Ik vind mijn schoenen naast de voordeur, met de moed er nog in. Dat was er gisteren ingezonken. Nu kijk ik naar buiten en beland van de regen in de drup. Buien hangen boven Utrecht. Waar is mijn geliefde zomer? Sir Mix-a-Lot Van de zomerzon, de verbrande wangetjes en het zweten krijg ik altijd zo’n zin in rosé! Of krijg ik van rosé zin in de zomer? Dat weet ik niet precies. Een beetje zoals de wijn zelf, besluiteloos. Het is geen rood en geen wit. Het wordt als rood geboren en als wit opgevoed, daar zou ik ook van in de war raken. Nou zijn er ook wijnboeren die zodanig in de war raken, dat ze rood en wit gewoon bij elkaar gooien. Vergelijkbaar met Knevel en van de Brink, op het eerste gezicht een leuke combinatie, maar het smaakt nergens naar. Bittere afdronk ook. Wist je dat rosé wordt gemaakt van blauwe druiven? Deze worden geperst, waardoor er wit sap vrijkomt. Bij dat sap worden de blauwe druivenschilletjes even mee gegist, waardoor het sap een kleurtje krijgt. De kleur hangt af van welke druif er gebruikt wordt en hoe lang het schilletje mee gist. Voor rode wijn gisten deze schillen dus langer mee, voor wit (meestal) niet. Roze/oranje/zalmroze/grijs/lichtrood/oranjeroze/roestig. Zoveel verschillende kleuren, zoveel verschillende smaken. Van bijna rood, tot bijna wit. En dat proef je. Elke dag van de zomer kan er een andere kleur, geur en smaak in je glas fonkelen. Rock ’n Roller Ik moet bekennen dat de zoektocht naar een goede rosé best een uitdaging kan zijn, want ojeetje, wat bestaat er een hoop narigheid. Zoeken naar een fles in een hooiberg. Een fijne rosé kan heerlijk ruiken naar verse aardbeien, bloesem of rozen. Trek er een kruidenrekje bij voor het smaakpallet en hup, je hebt een winnende rosé! Grenache, Pinot Grigio, Tempranillo, Spätbugunder, uit alle windstreken een geschikte druif. Voor zo’n rockende rosé moet je vaak wat meer knaken laten rollen. Maar een whole lotta woman, needs a whole lotta rosé. Als ik na zo’n drukke dag mijn blote voetjes laat rusten op de balustrade van het balkon, de zon net doorbreekt en mijn vent een glas rosé voor mij inschenkt, hoor ik de lasten van mijn schouders vallen. Ach, één regendag maakt nog geen winter. Eén rosé maakt zomer. |